Close
Kategorier
    Filters
    Preferences
    Søk

    Åpenhetsloven

    Boyesen & Munthe AS og åpenhetsloven.

    1.     Bakgrunn

    Boyesen & Munthe AS (B&M) er en fri og privateid grossist med et omfattende produktspekter av mekaniske- og elektromekaniske produkter for låsesmeder, installatører og detaljister.

    I juli 2022 trådte åpenhetsloven[1] i kraft i Norge. Åpenhetsloven skal fremme virksomheters respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, samt sikre allmenheten tilgang på informasjon. Loven pålegger en stor virksomhet som B&M å sørge for at menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold respekteres og ivaretas i hele virksomheten, inkludert leverandørkjede og forretningspartnere, både i og utenfor Norge.

    Vi anerkjenner vårt ansvar for å sikre god etisk og ansvarlig praksis. Med grunnleggende menneskerettigheter menes de internasjonale anerkjente menneskerettighetene som følger av blant annet FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (1966), FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (1966), og ILOs kjernekonvensjoner om grunnleggende rettigheter og prinsipper i arbeidslivet, som også er en del av etiske retningslinjer.

    Vi ber derfor våre største og viktigste leverandører om å fylle ut denne forpliktelseserklæringen.

    1.     Forpliktelseserklæring for Boyesen & Munthe AS

    Som et ansvarlig selskap respekterer vi de grunnleggende menneskerettighetene og anstendige arbeidsforhold i hele vår virksomhet, hos leverandører og andre forretningspartnere.

    Med de grunnleggende menneskerettighetene menes:

    «… de internasjonalt anerkjente menneskerettighetene som følger av blant annet FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter fra 1966, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter fra 1966 og ILOs kjernekonvensjoner om grunnleggende rettigheter og prinsipper i arbeidslivet[2],[3]

    Med anstendige arbeidsforhold menes:
    «… arbeid som ivaretar grunnleggende menneskerettigheter etter bokstav b og helse,   miljø og sikkerhet på arbeidsplassen, og som gir en lønn å leve av.»[4],[5]

    1. Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (LOV-2021-06-18-99) («Åpenhetsloven»).
    2. Åpenhetsloven § 3, første ledd, bokstav b.
    3. I et norsk perspektiv er det særlig Grunnloven (LOV-1814-05-17), menneskerettsloven (LOV-    1999-05-21-30), likestillings- og diskrimineringsloven (LOV-2017-06-16-51) som er relevante.
    4. Åpenhetsloven § 3, første ledd, bokstav c.
    5. I et norsk perspektiv er det særlig arbeidsmiljøloven (LOV-2005-06-17-62) og arbeidsmiljøforskriftene som er relevante, i tillegg til tariffavtaler, allmenngjøringsloven (LOV-1993-06-04-58) og allmenngjorde tariffavtaler.

    Dette er en integrert del av våre styrende prinsipper, og gjennom eventuelle retningslinjer, standarder og prosesser opprettholder vi respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i overenstemmelse med gjeldende krav og forventninger.

    Vår virksomhet skal videre:

    • drives i tråd med den til enhver tid gjeldende lovgivning, som også er noe vi både forventer og krever av våre arbeidstakere, leverandører og andre forretningspartnere.
    • bidra til at identifiserte utfordringer løses gjennom kontinuerlig og systematisk arbeid, utbedring, begrensning og forebyggende tiltak.
    • dele informasjon om leverandører og samarbeidspartnere åpent, herunder svare på spørsmål som B&M måtte ha, og dokumentere vår aktsomhetsvurdering av leverandørkjeden vår og forretningspartnere. Dette omfatter, men er ikke begrenset til:
    1. Dokumentasjon som på en betryggende måte viser at vi har angitt risikostatus basert på en konkret vurdering av ulike momenter som knyttet til produktene og råvaresituasjon, produksjonssted, om arbeidet er av arbeidsintensiv art m.m., DFØs høyrisikoliste eller om det foreligger andre særskilte risikomomenter som er kjent på annen måte.
    2. Dokumentasjon som viser at vi har fulgt opp våre leverandører og forretningspartnere på en måte som er egnet til å avdekke og dokumentere reell risiko for brudd på grunnleggende menneskerettighetene og anstendige arbeidsforhold
    3. Dokumentasjon som viser hvordan eventuelle brudd og/ eller høy risiko for brudd på grunnleggende menneskerettighetene og anstendige arbeidsforhold følges opp.


    Selskapet tar brudd på grunnleggende menneskerettighetene og anstendige arbeidsforhold alvorlig. Avhengig av bruddets alvorlighetsgrad, kan det få konsekvenser både for arbeidstakere (alt fra advarsel til oppsigelse), og endringer i kontraktsforhold mellom leverandører og andre forretningspartnere.

    Selskapet har nulltoleranse for gjengjeldelser mot noen som snakker åpent om adferd de mener er uetisk, ulovlig eller uforenlig med våre retningslinjer, uansett om det avdekkes kritikkverdige forhold – forutsatt at man ikke med vilje har rapportert feilaktig.

    Som det fremgår i åpenhetsloven, er det vesentlig å foreta aktsomhetsvurderinger. Vi har derfor vurdert alle våre vesentlige leverandører og ikke funnet vesentlige risiko i disse vurderingene som er gjort etter følgende risikovurderingsmatrise:

    Leverandør

    Geografisk risiko

    Sektorrisiko

    Historisk risiko

    Samlet risikoprofil

    A

    Lav

    Lav

    Lav

    Lav

    B

    Middels

    Middels

    Lav

    Middels

    Merparten av våre vesentlige leverandører, A, er basert i Europa og har en lav risikoprofil. Noen få av våre leverandører, B, er lokalisert i Asia og disse blir jevnlig (årlig), revidert av eksternt akkreditert kvalitetsorgan ved lokale, stedlige kontroller.

    Aktsomhetsvurderinger er en kontinuerlig og dynamisk prosess som skal bidra til å avdekke og skille ut leverandører med høy risiko. 

    Boyesen & Munthe har også tatt fram et dokument på norsk og engelsk for våre etiske retningslinjer.

    Alle som retter skriftlige henvendelser til oss får informasjon om prosessen med aktsomhetsvurderinger.

    30/06/2024